In 5 stappen naar je eerste job

Je eerste job scoren, dat is een mijlpaal. Maar hoe begin je eraan? Met het Supersimpele Stappenplan van Tempo-Team natuurlijk.

Stap 1: Weet wat je wil

Om erachter te komen wat je wil doen, moet je jezelf een hoop vragen stellen. En daar eerlijk op antwoorden. Wat voor iemand ben jij? Waar ben je goed in? Wat vind je belangrijk in het leven? Ben je iemand die graag zekerheid heeft? Vaste uren, een mooi pensioenplan en een waaier aan verzekeringen? Of ben je eerder avontuurlijk, misschien zelfs wispelturig? Ontdek zo welke sector of welk type bedrijf bij je past, en ga gericht op zoek.

Stap 2: Blink je online profiel op

Denk eraan, niemand is nog onzichtbaar deze dagen. Google jezelf en neem wat je te zien krijgt, kritisch onder de loep. Hoe kom je over? Overloop je accounts op sociale media als Twitter, Facebook en LinkedIn en kijk uit wat je publiekelijk publiceert. Hou je op je Facebook-profielfoto drie biertjes tegelijk vast? Dat is misschien grappig voor je vrienden, maar niet voor rekruteerders. Met andere woorden: check yourself before you wreck yourself!

Stap 3: Zoek gericht

Nu je weet wat je wil en je je online identiteit hebt opgesmukt, kan je gericht gaan zoeken. Focus je daarbij niet enkel op bestaande vacatures die je op websites en in kranten vindt, solliciteer ook gerust spontaan. En: vergeet vooral de sociale media niet. Kies zorgvuldig je hashtags, niet enkel om een job te zoeken, ook om bekend te maken dat je actief op zoek bent.

Stap 4: Maak een killer CV

Pin jezelf niet vast op professionele ervaring. Elke ervaring telt. Zet op je cv gerust dat je bij de jeugdbeweging zat, dat je vrijwilligerswerk deed, of dat je actief was in de studentenvereniging, en leg vervolgens uit wat je takenpakket was en welke skill je er hebt opgepikt. Organiseerde je groepsactiviteiten? Beheerde je de financiën? Zat je vergaderingen voor? Het kunnen allemaal waardevolle skills zijn die je in je (eerste) job verder kan ontwikkelen. Meer tips voor het opstellen van een waterdicht CV vind je hier.

Stap 5: Een goed gesprek

Natuurlijk moeten we je niet vertellen dat je best je haar kamt en nette kleren aantrekt voor een sollicitatiegesprek, noch dat het cruciaal is dat je op tijd komt. En hoe je je inhoudelijk kan voorbereiden, daar lees je hier alles over. Maar minstens zo belangrijk als wát je zegt, is hoe je het zegt. En dat heb alleen jij in handen. Let op je mimiek, je stemvolume en je lichaamshouding, oefen desnoods voor de spiegel. Ben je nerveus? Niet nodig! De man of vrouw die tegenover je zit, is ook maar een mens: stop dus maar met frunniken…

 

Zelf aan de slag gaan met deze tips? Bekijk hier al onze vacatures.

 

Lees ook de volgende artikels: